Facebook Linkedin

Föreläsningar

Föreläsningen ”Skam, skuld och medberoende.”

Jag växte upp med en psykiskt sjuk mamma.
Min mamma hade diagnosen schizofreni och var under långa perioder av min uppväxt mycket sjuk.

Ofta kallas barn som växer upp med en psykisk sjuk förälder för De osynliga barnen.
Och i mitt fall stämde den titeln väldigt bra. Det var väldigt få som visste om hur jag hade det hemma, och de som visste pratade aldrig med mig om det.

Inte förrän sent i livet, när jag började i samtalsterapi, vågade jag för första gången berätta om min hemlighet. Det var inte förrän då jag insåg hur mycket min uppväxt hade påverkat mig.

Jag har under de senaste åren varit ute och föreläst i olika sammanhang om hur det kan vara att växa upp med en psykisk sjuk förälder. Jag talar om skam, skuld och medberoende, men kanske framförallt om hur viktigt det är att se de här barnen och förstå att även barnen behöver hjälp, och inte bara den sjuke föräldern.

Det här är ett ämne som är viktigt och intressant för väldigt många. Vi är många som kan kalla oss maskrosbarn. Man behöver inte ha levt med en psykiskt sjuk förälder för att känna igen sig i känslorna och tankarna.
Det finns tusentals barn som idag lever i dysfunktionella familjer och det finns ännu några tusen vuxna barn från dessa familjer.<img src="mamma och jag.jpg" alt="Växa upp med psykiskt sjuk mamma ">

Jag har föreläst för beslutsfattare och anställda inom kommun, landsting, svenska kyrkan, skolor och förskolor.

Jag förekommer också i en utbildningsfilm som Stockholms stad har tagit fram till dem som kommer i kontakt med psykiskt funktionshindrade inom socialtjänsten, och i flertalet tidnings-, radio- och tv-intervjuer.

Se mer under Press.

29 december, 2014